Pulsni oksimetar za djecu

Pulsni oksimetri za djecu

Pulsni oksimetri za djecu mogu se koristiti za praćenje zdravlja vaše djece na mnogo različitih načina. Ako ste roditelj, možda se pitate zašto su oksimetri toliko važni i zašto bi ih svaki roditelj trebao imati pri ruci. U ovom članku detaljnije ćemo pogledati različite namjene pulsnih oksimetara i raspravljati o tome kako oni mogu pomoći da vaša djeca budu sigurna i zdrava. Nastavite čitati ako želite saznati više o ovoj korisnoj tehnologiji!

Što su pulsni oksimetri?

Pulsni oksimetri se koriste za mjerenje i praćenje razine kisika u krvi pacijenta. Ovi uređaji, koji se mogu kupiti putem interneta, rade tako da svijetle u pacijentov prst ili ušnu resicu i prate koliko brzo uređaj apsorbira tu svjetlost. Obično se pulsni oksimetri koriste tijekom boravka u bolnici kako bi se pratila razina kisika u krvi pacijenata i kako bi se osiguralo da ne padnu prenisko. Niske razine kisika mogu uzrokovati hipoksiju, odnosno nedovoljno kisika u tkivima vašeg tijela. Za djecu s astmom ili drugim respiratornim bolestima koja moraju ostati kod kuće, pulsni oksimetri mogu pomoći u upozorenju roditelja ako njihovo dijete treba liječenje zbog akutnog napada.

Zašto bih trebali koristiti pulsni oksimetar?

Zašto bi trebali koristiti pulsni oksimetar?Pulsna oksimetrija može vam pomoći da utvrdite ima li vaše dijete problem prije nego što on postane hitan. Mjerenjem razine SpO2, pulsna oksimetrija može roditeljima pružiti predodžbu o tome koliko dobro njihova djeca dišu i koliko im srce radi na cirkulaciji krvi kroz tijelo. Ako je zasićenost kisikom djeteta niska, vrijeme je da odmah posjetite liječnika. Pulsna oksimetrija također može obavijestiti roditelje imaju li njihova djeca apneju za vrijeme spavanja ili druge kardiovaskularne probleme.

Koji je najbolji način za mjerenje razine kisika mog djeteta?

Pulsna oksimetrija je neinvazivan način mjerenja razine kisika u krvi. U svom najjednostavnijem obliku, uključuje mjerenje pulsa vašeg djeteta. Pulsni oksimetar se može koristiti kod novorođenčadi i dojenčadi te starije djece svih dobnih skupina, pa čak i odraslih (uz odgovarajuće uređaje). I, za razliku od nekih drugih metoda testiranja razine kisika u krvi, kao što su arterijska punkcija ili kapilarni plinovi vrha prsta potpuno je bezbolno!

Koliko su točni pulsni oksimetri kućni oksimetri?

Prva stvar koju treba istaknuti je da kućni pulsni oksimetri nisu namijenjeni zamjeni medicinskih pulsnih oksimetara u bolnicama. Nisu toliko točni jer su dizajnirani prvenstveno s obzirom na praktičnost, a ne na točnost. Na primjer, pulsna oksimetrija u bolnici uključuje opremu koja košta tisuće dolara i može biti nevjerojatno glomazna i neugodna za nošenje; Monitor na vašem prstu ili ušnoj resici nije puno skuplji od 50 eura, jednostavan je za korištenje i dovoljno je dobar za potrebe većine ljudi.

Postoje li dodatne prednosti posjedovanja oksimetra?

Kada je u pitanju zdravlje vašeg djeteta, informiranost je ključna. Uz kućni pulsni oksimetar možete dobiti važne i trenutne informacije o tome što se događa s vašim djetetom kada je bolesno ili ozlijeđeno. Naravno, ako je vaše dijete naviklo svakodnevno nositi oksimetar kao dio svog plana liječenja, poznavanje njegove razine zasićenosti kisikom bit će posebno dragocjeno. Ali čak i ako ne pate od zdravstvenih problema, imati priliku posegnuti za oksimetroma ako vam zatreba je važno.

Odabir pulsnog oksimetra za svoje dijete

Dobro je razmotriti svoje mogućnosti s obzirom na tehnologiju pulsnog oksimetra. Tipični potrošač ima vrlo malo informacija o tim proizvodima. Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što je dostupno i provjerite jeste li razumjeli sve potencijalne probleme s korištenjem oksimetra kod malog djeteta. Međutim, postoje neki modeli pulsnih oksimetara koji su posebno dizajnirani za djecu i starije osobe.

Photo by Stephen Andrews

Similar Posts