Endometrioza

Dijagnoza i liječenje endometrioze

Endometrioza je bolno stanje u kojem tkivo koje se ponaša kao sluznica maternice, endometrij, raste izvan maternice. To može dovesti do upale i drugih bolnih simptoma, a češće je nego što mislite: čak 1 od 10 žena živi s ovim stanjem, iako je manje od polovine dijagnosticirano i ne prima liječenje. Ovaj sveobuhvatni vodič pomoći će vam da shvatite kako uočiti znakove endometrioze kako biste odmah mogli započeti učinkovito liječenje.

Što je endometrioza?

Endometrioza je kronični, često bolan poremećaj u kojem tkivo koje oblaže maternicu raste izvan maternice. Najčešće pogađa žene u reproduktivnoj dobi, ali se može pojaviti u žena bilo koje dobi. Ne postoji poznati lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u kontroli simptoma. To uključuje lijekove, operacije i promjene načina života. Ako mislite da možda imate endometriozu, važno je posjetiti liječnika radi dijagnoze.

Što liječnik traži tijekom pregleda?

Liječnik će tražiti određene znakove i simptome tijekom pregleda. Oni također mogu naručiti testove, kao što je ultrazvuk zdjelice, kako bi potvrdili dijagnozu. Ako se sumnja na endometriozu, liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja tkiva. Ne postoji lijek za endometriozu, ali tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Operacija se često preporučuje jer uklanja sve vidljive lezije, smanjuje razinu boli i ima manje nuspojava od lijekova. Međutim, u nekim slučajevima lijekovi mogu biti prikladniji ako ste trudni ili imate druga zdravstvena stanja koja ograničavaju vašu sposobnost podvrgavanja operaciji. Kao i kod svakog drugog stanja, postoje prednosti i mane za svaku opciju liječenja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što bi vama najbolje odgovaralo na temelju vaših potreba.

Što je s mojom obiteljskom poviješću?

Mnoge žene s endometriozom imaju člana obitelji s tim stanjem. Ne postoji genetski test za endometriozu, ali vaš liječnik može vas pitati o vašoj obiteljskoj povijesti. Ako imate bliskog rođaka s endometriozom, možda imate veći rizik za to stanje. U nekim slučajevima, menstrualni ciklus žene uzrokuje bolove u menstruaciji, neplodnost i druge simptome poput teškog krvarenja ili jakih grčeva. Bol često počinje svaki mjesec neposredno prije početka menstruacije. Endometrioza je najčešća kod žena između 25-35 godina i onih koje još nisu rađale. Međutim, pronađena je i kod djevojčica u dobi od 11 godina, a dijagnosticirana je i kod trudnica.

Koliko brzo djeluje liječenje?

Ovo je uobičajeno pitanje za žene koje prvi put imaju simptome endometrioze. Odgovor je, nažalost, da ne postoji jednoznačan odgovor za sve. Neke žene osjećaju olakšanje svojih simptoma unutar nekoliko mjeseci od početka liječenja, dok druge mogu osjećati simptome godinama prije nego što pronađu pravu kombinaciju liječenja. Da biste započeli liječenje, morat ćete dobiti dijagnozu od strane liječnika. To se može učiniti pregledom zdjelice, ultrazvukom ili laparoskopijom. Vaš liječnik će vjerojatno naručiti i krvne pretrage kako bi isključio druga stanja sa sličnim simptomima. Većina liječnika će započeti s oralnim kontraceptivima kao početnim oblikom liječenja. Hormonska terapija u ovom obliku može pomoći u ublažavanju nekih iscrpljujućih učinaka uzrokovanih endometriozom. Međutim, važno je napomenuti da hormonski kontraceptivi ne mogu izliječiti bolest i ne smiju se koristiti kroz dulja vremena bez savjetovanja s liječnikom. Drugi oblici hormonske terapije mogu uključivati ​​kontracepcijske pilule, injekcije, flastere, injekcije ili prstenove koji redovito oslobađaju hormone u vaš sustav. Ovi oblici djeluju na različite načine od tradicionalnih oralnih kontraceptiva, ali svi imaju jednu zajedničku stvar – onemogućuju trudnoću što ublažava mnoge simptome odjednom.

Koje vrste liječenja postoje za teške slučajeve endometrioze?

Postoji nekoliko različitih vrsta liječenja za teške slučajeve endometrioze. Najčešći je kirurški zahvat koji se može izvesti laparoskopski ili velikim rezom. Ostale opcije uključuju hormonsku terapiju, lijekove protiv bolova i tretmane za plodnost. Vaš će liječnik vjerojatno preporučiti kombinaciju ovih, ovisno o težini vašeg slučaja. Ako imate jaku bol u zdjelici, možda ćete morati uzimati jače lijekove protiv bolova uz liječenje. U ekstremnijim slučajevima, liječnici mogu upotrijebiti laser za uništavanje ožiljnog tkiva koje se stvorilo gore unutar abdomena kao i ukloniti sve lezije koje se ne mogu ukloniti na drugi način. Pacijenti koji se podvrgnu ovoj vrsti operacije obično ostaju preko noći u bolnici kako bi se mogli oporaviti od operacije. Iako je ovaj postupak rjeđi od ostalih, može biti neophodan ako svi drugi tretmani ne uspiju ublažiti pacijentove simptome.

Postoje li tretmani koji ne uključuju operaciju?

PIako ne postoji lijek za endometriozu, postoje dostupni tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima i boli povezanim s tim stanjem. To uključuje hormonsku terapiju, lijekove protiv bolova i operaciju. Neke žene pronađu olakšanje uz pomoć lijekova koji se izdaju bez recepta ili na recept, dok je drugima potrebno agresivnije liječenje. Hormonska terapija može se koristiti za kontrolu hormona koji igraju ulogu u endometriozi, dok se operacija može koristiti za uklanjanje tkiva endometrija koje je izraslo izvan maternice. Laparoskopija, koja koristi malu kameru umetnutu kroz mali rez u blizini pupka za vizualizaciju unutarnjih organa, također se može izvesti. Cilj laparoskopske kirurgije je ukloniti što je moguće više tkiva endometrija uz smanjenje oštećenja obližnjih struktura kao što su crijeva i mokraćni mjehur. Laparoskopske operacije uključuju umetanje malih instrumenata u abdomen kroz rezove umjesto velikih rezova. U većini slučajeva minimalno je invazivna i zahtijeva kraće vrijeme oporavka od otvorenih operacija jer se na koži naprave samo jedan ili dva sićušna reza. Neke se žene također mogu odlučiti za tradicionalnu otvorenu operaciju gdje se abdominalni rez (rez) napravi od kuka do kuka.

Photo by Puwadon Sang-ngern

Similar Posts